Afeccions - Aficiones


Què és el TAI CHI CHUAN ?

 És un sistema de tècniques originaries d’una art marcial d’origen xinès en la que s’haurien de destacar les “formes” dels moviments com la part més popular i coneguda del Tai Chi i els exercicis de parelles (Tui Shous) com a introducció a l’art pròpiament dita.

En el Tai Chi es barregen coneixements propis del taoisme, medicina tradicional xinesa, el Nei Gong o “alquímia interna” que són tècniques pròpies d’una art marcial coneguda en un altre temps a “ l’Art de les tretze tècniques” i en el seu conjunt constitueixen una manera  eficaç d’exercitar la salut, l’autodefensa i el coneixement intern i espiritual de tots  aquells que ho practiquen

Aquesta introducció de “manual” ja es dona una pista del que significa el Tai Chi, no és un esport, és moltes més coses. El símbol que portem a la roba del Ying i el Yang ens diu que tot esta interrelacionat, és la dualitat que existeix a l’univers segons la filosofia oriental, però també destacada per alguns filòsofs pre-socratics; al dia li segueix la nit i viceversa, a la malaltia la salut, el bé i el mal. Plutarco diu que és lo mateix vida i mort, vetlla i dormir, joventut i vellesa; aquelles coses es canvien en aquestes i aquestes en aquelles (“reencarnació o simplement que la matèria ni es crea ni es destrueix, simplement es transforma?”) . 

El Tai Chi te beneficis per la salut, de fet alguns diuen que és l’art de la longevitat. Els que ho practiquen poden viure més anys, encara que jo penso que el millor és viure bé els anys que et toqui viure. De tota manera per practicar Tai Chi “només” es necessiten tres coses: Constància, Paciència i un Bon mestre. En un temps en que tot ho volem ràpid i fàcil costa tenir constància i paciència, però les crisis econòmiques periòdiques ens avisen de que cal canviar el ritme i els valors (estalviem en els set anys de baques grasses, que després vindran set any de baques magres, la Bíblia dixet).

La medicina tradicional xinesa es basa en el concepte de “chi” o energia vital equilibrat, que es pensa que recorre el cos de la persona. Els que practiquen aquesta medicina proposen que el “chi” regula l’equilibri espiritual, emocional, mental i físic i està afectat per les forces oposades del “yin” (energia negativa) i el “yang” (energia positiva). Segons aquesta medicina, la malaltia ve quan s’altera el flux del “chi” i es produeix un desequilibri del yin i el yang. El Tai Chi col·labora amb els exercicis físics moderats i la meditació.

Jo vaig començar a practicar Tai Chi per qüestions de prevenció de la salut, sobrepes i manca d’agilitat. He de reconèixer que he millorat, encara que em falta molta més constància i paciència, tota la vida. Les persones que practiquem Tai Chi, com altres tècniques orientals, penso que som persones obertes a altres cultures i estils de pensament, que hem d’aprendre de tots i de tot.

¿Qué es el TAI CHI CHUAN?


Es un sistema de técnicas originarías de un arte marcial de origen chino, en el que habría que destacar las formas de los movimientos como la parte más popular y conocida del Tai Chi y los ejercicios de parejas (Tui Shous) como introducción al arte marcial propiamente dicho.

En el Tai Chi se mezclan conocimientos propios del taoísmo, medicina tradicional china, el Nei Gong o “alquimia interna” que son técnicas propias de un arte marcial conocido en otro tiempo como “El Arte de las trece técnicas” que en su conjunto constituyen una manera eficaz de ejercitar la salud, la autodefensa y el conocimiento interno y espiritual de todos aquellos que lo practican.

Esta introducción de “manual” ya nos da una pista del que significa el Tai Chi, no es un deporte, es muchas más cosas. El símbolo que llevamos en la ropa del Ying y el Yang nos dice que todo esta interrelacionado, es la dualidad que existe en el universo según la filosofía oriental, pero también destacada por algunos filósofos pre-socráticos; al día le sigue la noche y viceversa, a la enfermedad la salud, al bien el mal. Plutarco dice que es lo mismo vida y muerte, velar y dormir, juventud y vejez; aquellas cosas se cambian en estas y estas en aquellas (“reencarnación o simplemente que la materia ni se crea ni se destruye, simplemente se transforma”).

El Tai Chi tiene beneficios para la salud, de hecho algunos dicen que es el arte de la longevidad. Los que lo practican pueden vivir más años, aunque yo pienso que lo mejor es vivir dignamente los años que te toque vivir. De todas maneras para practicar Tai Chi “sólo” se necesitan tres cosas: Constancia, Paciencia y un Buen maestro. En un tiempo en que todo lo queremos rápido y fácil cuesta tener constancia y paciencia, pero las crisis, de todo tipo, periódicas nos avisan de que hace falta cambiar el ritmo y los valores (ahorremos en los siete años de bacas gordas, que después vendrán siete años de bacas flacas, se dice en la Biblia).

La medicina tradicional china se basa en el concepto de “chi” o energía vital equilibrada, que se piensa que recorre el cuerpo de la persona. Los que practican esta medicina proponen que el “chi” regula el equilibrio espiritual, emocional, mental y físico y está afectado por las fuerzas encontradas del “yin” (energía negativa) y el “yang” (energía positiva). Según esta medicina, la enfermedad viene cuando se altera el flujo del “chi” y se produce un desequilibrio del yin y el yang. El Tai Chi colabora con los ejercicios físicos moderados y la meditación.

Yo empecé a practicar Tai Chi por cuestiones de prevención de la salud, sobrepeso y carecer de agilidad. Debo reconocer que he mejorado, aunque me falta mucha más constancia y paciencia, toda la vida. Las personas que practicamos Tai Chi, como otras técnicas orientales, pienso que somos personas abiertas a otras culturas y estilos de pensamiento, que hemos de aprender de todos y de todo.


No hay comentarios:

Publicar un comentario